Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Oι "ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ" μιλάνε στo Music Scene on Air

Posted at   4:02:00 μ.μ.  |  in   Music Scene on Air


Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους  "ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ" και μέσα από μια ενδιαφέρον συνάντηση να μας παρουσιάσουν το δικό τους σχήμα και την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά.


ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ...ένα όνομα χίλιες λέξεις, σωστά;
Μάλλον. Τελικά το όνομα του σχήματος πρέπει να έχει κάνει εντύπωση γιατί δεν υπάρχει συνέντευξη που να δώσαμε που να μη μας έχουν ρωτήσει γι αυτό. Οπότε συμπεραίνουμε ότι ένας τουλάχιστον από τους λόγους για τους οποίους το διαλέξαμε δικαιώθηκε.

Ποιοι ήταν οι άλλοι λόγοι για τους οποίους διαλέξατε το όνομα αυτό;
Θέλαμε να βρούμε ένα όνομα πρωτότυπο, εύκολο να το θυμάσαι και, ταυτόχρονα, να υποδηλώνει αυτό που είμαστε και αυτό που κάνουμε. Διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές καταβολές, ηλικίες, μουσικές εμπειρίες και διαδρομές που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα μουσικό κόσμο που, εν τέλει, είναι ένας κόσμος-συνισταμένη των μικρόκοσμων του καθενός μας ξεχωριστά.

Ποιοι είναι οι ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ;
Οι ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ αποτελούνται από τον Γιάννη Κουτάγιαρ στο κοντραμπάσο, τον Κώστα Σκριμπόνη στο βιολί, τον Θοδωρή Γκατζέλη στα τύμπανα, τον Γιώργο Λεούση, πιάνο και τραγούδι, τον Παναγιώτη Κελάνδρια, κιθάρα και τραγούδι και την Βασιλική Παπακωσνταντίνου, που εντάχθηκε πρόσφατα στο σχήμα, ακορντεόν και τραγούδι.

Ποιος γράφει τα τραγούδια σας;
Τους στίχους και τη μουσική τους γράφει ο Παναγιώτης Κελάνδριας. Όμως, τελευταία έχουμε αρχίσει να εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας και κομμάτια του Γιώργου Λεούση, που είναι εξαιρετικός τραγουδοποιός και με πανέμορφες ενορχηστρωτικές ιδέες, αλλά και της Βασιλικής που επίσης γράφει πολύ όμορφα. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλά σχήματα με τρία μέλη τους να γράφουν και τραγούδια. Εμάς πάντως μας αρέσει και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Τελευταία έχουμε αρχίσει να κάνουμε κι άλλα πράγματα, για παράδειγμα ένα μέλος να γράφει στίχους και ένα άλλο τη μουσική, διαδικασία που είναι και ενδιαφέρουσα και ευχάριστη και παραγωγική.

Δεν φοβόσαστε ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει τριβές και κακώς νοούμενο ανταγωνισμό μέσα στο σχήμα;
Όχι. Σε καμία περίπτωση. Αυτό που θέλουμε είναι να παρουσιάζουμε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και όμορφη δουλειά. Όταν ο Γιώργος ή η Βασιλική ή ο Παναγιώτης γράφουν κάτι όμορφο και αποδεκτό από όλα τα μέλη του σχήματος, τότε αυτό θα δουλευτεί στις πρόβες και θα παιχτεί άσχετα από το ποιος το έγραψε. Το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο παρουσίασης των τραγουδιών. Αν το να παιχθεί καλά και ν’ αρέσει ένα τραγούδι σημαίνει ότι πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος του Γιάννη ή του Κώστα ή οποιουδήποτε άλλου, αυτό θα γίνει.

Μια δισκογραφική δουλειά, γεμάτη όμορφες μελωδίες. Πείτε μας λίγα λόγια για το όμορφο αυτό έργο "ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ".
Χαιρόμαστε που σας αρέσει η δουλειά μας. Πρόκειται για ένα δίσκο με δεκατρία τραγούδια που δυσκολευτήκαμε πολύ να επιλέξουμε –είχαμε ήδη πολλά περισσότερα- διότι μας άρεσαν όλα όσα είχαμε γράψει μέχρι τότε. Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο που να συνδυάζει κομμάτια ρυθμικά και μπαλάντες, κομμάτια με πολιτικοκοινωνικό ή/και σατιρικό περιεχόμενο αλλά και ερωτικά, ένα δίσκο που να ακούγεται ευχάριστα, χωρίς να κουράζει τον ακροατή και, παράλληλα, να τον προβληματίζει χωρίς όμως να τον ‘ρίχνει’. Πολλοί φίλοι του σχήματος μας έχουν πει ότι ακούγοντας τα τραγούδια μας φτιάχνουν εικόνες, σκηνικά. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι πολύ όμορφο γιατί σημαίνει ότι τα τραγούδια μας πετυχαίνουν πολλά περισσότερα από ένα ευχάριστο άκουσμα.

Τολμήσατε σε μια δύσκολη περίοδο να κυκλοφορήσετε την 1η επίσημη δισκογραφική σας δουλειά. Πως νοιώθετε για το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα;
Το αποτέλεσμα πιστεύουμε ότι μας δικαίωσε διότι τα τραγούδια μας έχουν ενταχθεί στις playlists περισσότερων από 70 ραδιοσταθμών στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο δίσκος απέσπασε εξαιρετικές δισκοκριτικές και η Ελληνική Εναλλακτική Σκηνή τον περιέλαβε στους 20 καλύτερους του 2011. Επίσης, περπάτησε καλά, σε σημείο που να σκεφτόμαστε σοβαρά να προχωρήσουμε σε επανακυκλοφορία του. Δεν είναι και λίγα, και μάλιστα για ένα σχήμα που μπήκε στη δισκογραφία μόλις ένα χρόνο πριν και που κανένα από τα μέλη του δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τότε με το χώρο αυτό σε επίπεδο κυκλοφορίας προσωπικής δουλειάς.

Οι εμφανίσεις σας μετρημένες. Αυτό οφείλεται στην δύσκολη εποχή ή είναι επιλογή σας;
Μάλλον στον πρώτο λόγο περισσότερο. Η Κέρκυρα, όπου ζούμε και εργαζόμαστε, δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό χώρων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη δουλειά μας, κάτι απόλυτα λογικό αν συγκρίνουμε τον πληθυσμό της με της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο κόσμος δεν έχει πλέον τις οικονομικές δυνατότητες που είχε μέχρι πριν από μερικά χρόνια, με αποτέλεσμα εκεί που θα μπορούσαμε να εμφανιζόμαστε σε ένα χώρο κάθε βδομάδα να εμφανιζόμαστε μια φορά το μήνα. Από την άλλη μεριά, έχουμε παίξει και σε άλλες πόλεις αλλά, αν λάβουμε υπόψη μας τη γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, τη δύσκολη -για να μην πούμε φρικτή- από οικονομικής απόψεως εποχή και το κόστος της μετακίνησής μας, καταλαβαίνετε ότι είναι αρκετά δύσκολο για εμάς να κάνουμε εκτός νησιού όσες εμφανίσεις θα θέλαμε.

Πόσο πολύ σας στηρίζει το κοινό της Κέρκυρας;
Δεν έχουμε κανένα παράπονο. Τόσο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου όσο και οι Κερκυραίοι έχουν αγαπήσει τη δουλειά μας, μας έχουν αγκαλιάσει και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.

"Ιστορία με ηθικό δίδαγμα", "Αχ Θάλασσα" κ.α. είναι τα τραγούδια που ακούγονται και επέλεξαν αρκετοί παραγωγοί για τα ραδιόφωνα τους. Εσείς ποια θα επιλέγατε?
Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Είναι σα να ρωτάτε ένα γονιό ποιο απ’ τα παιδιά του αγαπάει πιο πολύ. Δεν θα σας απαντήσει διότι, απλούστατα, τα’ αγαπάει όλα το ίδιο. Το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τα βελτιώνουμε διαρκώς ‘πειράζοντας’ τις ενορχηστρώσεις για να τα κάνουμε ακόμα πιο ενδιαφέροντα, και να δημιουργούμε καινούργια.

Πρόσφατα εμφανισθήκατε σε μια συναυλία για το Χαμόγελο του Παιδιού στην Κέρκυρα με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Περιγράψτε μας την εμπειρία σας.
Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία. Πρώτα και κύρια διότι είχαμε την ευκαιρία να συνδράμουμε στην ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι είναι χαρά μας να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους συναυλίες και το θέλουμε πραγματικά διότι σήμερα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, η προσφορά στους συνανθρώπους μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Επίσης, ανοίγοντας τη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη, είχαμε τη ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας σε πάρα πολύ κόσμο και θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση το Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου που ανέλαβε το βάρος της διοργάνωσης. Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον Μίλτο Πασχαλίδη και να διαπιστώσουμε ότι εκτός από εξαιρετικός καλλιτέχνης είναι και πολύ σεμνός και χαμηλών τόνων άνθρωπος.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;
Εκτός από το να αναδιαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, που είναι απαραίτητο με την έλευση της Βασιλικής Παπακωνσταντίνου στο σχήμα, και να εντάξουμε κάποια νέα κομμάτια δεν έχουμε άλλα άμεσα σχέδια, τουλάχιστον για το καλοκαίρι. Από Σεπτέμβριο βλέπουμε, υπάρχουν πολλά πράγματα που συζητάμε και πολλές δυνατότητες αλλά μέχρι να οριστικοποιηθεί κάτι προτιμάμε να μη μιλάμε γι αυτό. Εκείνο που θέλουμε είναι να κάνουμε πολλές ζωντανές εμφανίσεις -αυτή είναι άλλωστε η χαρά του μουσικού- που να έχουν όμως ουσία.

H επόμενη σας δισκογραφική δουλειά πότε αναμένεται;
Όχι πριν κλείσουν δύο χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου. Υλικό έχουμε άφθονο, για τουλάχιστον δύο ακόμα δίσκους, και βγάζουμε συνέχεια καινούργια κομμάτια. Ας περάσουν όμως πρώτα τα δύο χρόνια κι εδώ είμαστε, το στούντιο δεν φεύγει από τη θέση του!

Τι σας δίνει δύναμη να προχωρήσετε το έργο σας?
Η αγάπη μας για τη μουσική και τον άνθρωπο και η αισιοδοξία που έχουμε, όσο κι αν το τελευταίο φαντάζει παράξενο στις μέρες μας. Είμαστε αισιόδοξοι απλούστατα διότι η εναλλακτική είναι να πεθάνουμε -κυριολεκτικά και μεταφορικά- και αυτή τη χάρη δεν θα την κάνουμε σε κανέναν. Μέσα από τη δημιουργία δηλώνεις παρών, ότι υπάρχεις, ότι ζεις και ότι σε πείσμα των καιρών και των καταστάσεων, σε πείσμα ενός απάνθρωπου συστήματος που σε βλέπει, στην καλύτερη περίπτωση, ως λογιστική εγγραφή, είσαι εδώ για να παλέψεις, στο μέτρο των δυνάμεών σου πάντα, για να κάνεις τον κόσμο μας καλύτερο.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και την ευκαιρία που μας δώσατε να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε όλα όσα κάνετε στο μέλλον.





Share this post

About Music Scene on Air

Music Scene on Air by Mousikos Dromeas digital press Google+.

http://go.linkwi.se/z/11376-1/CD13821/?
About - Privacy Policy - Contact us
Copyright © 2013 Music Scene οn Air . by Mousikos Dromeas
Proudly Powered by Mousikos Dromeas .
back to top